outdooring.cz / Outdoor články / Živíme se kořínky aneb divoké zeleniny na našem stole: Lopuch

Doporučujeme:

Živíme se kořínky aneb divoké zeleniny na našem stole: Lopuch

Návrat ke kořenům, a to doslova, můžete zažít, pokud si dokážete uvařit něco opravdu přírodního. Bylinkové čaje děláme všichni, někteří z nás si vaří kopřivový špenát (který je chutnější, jemnější a neobsahuje kyselinu šťavelovou jako zahradní špenát), ale dál už jde málokdo.

lopuch1

Vše, co budeme psát v našich občasných článcích o divokých zeleninách, jsme sami vyzkoušeli, nehledě nato, že se takto živili naši nedávní i dávní předkové a v dnešní době se o divokých zeleninách dají sehnat dokonce i knihy. Nemusíte se tedy bát, že se otrávíte nebo si přivodíte zažívací problémy. Jde jen o předsudky ohledně jídla, které jste nevyzkoušeli.

Divoké zeleniny obsahují narozdíl od skleníkových druhů navíc mnoho minerálů a dalších látek, které si tělo v potřebném množství z potravy samo vezme. Vaše strava se tak významně obohatí o větší spektrum látek.

Lopuch neboli kudlibabku je nejlépe sbírat na podzim nebo v létě. Použitelný je kořen, který je silný jako mrkev, ale mnohem delší. Lopuch je rostlina dvouletá a v prvním roce, kdy ještě nevyhání lodyhu s kudlibabkami je na sběr ideální (pokud už má lodyhu s květy, je kořen hořký). Rostlina s několika málo listy ještě bez lodyhy má kořen dlouhý 20-30 cm. Na vyrytí je nejvhodnější rýč nebo aspoň malá "kapesní" lopatka. Sbíráme samozřejmě daleko od silnic jen v čistém prostředí.

lopuch2

Kořeny opláchneme, oškrabeme škrabkou na brambory a nakrájíme na tenké proužky. Na olej dáme nakrájenou cibulku a lopuchové nudličky a chvilku osmažíme. Poté osolíme, opepříme, opaprikujeme, přilijeme malinko vody a dusíme do měkka cca 15-20 minut. Pokud máte radši výraznou chuť, přidejte v průběhu dušení kousek bujónu nebo libečku. Možno také zaexperimentovat s houbami nebo omáčkou. Lopuchový kořen krásně všechny chutě nasaje. Podáváme s brambory, posypanými zeleným kořením (list řebříčku, jitrocele, libečku). Chuť i konzistence se dá přirovnat k chřestu.

lopuch3

Doporučujeme:

Z našeho eshopu:

 

Další články:

Rozhovor s Miloslavem Nevrlým

Miloslav Nevrlý je známý mezi turisty, skauty a milovníky přírody jako autor okouzlujících knih o přírodě. Po nedávném novém vydání oblíbené knihy Karpatské hry jsme se odhodlali oslovit pana Nevrlého k rozhovoru, který jistě potěší jeho současné i budoucí čtenáře.

Jak rychle rostou houby

Každého houbaře už to určitě napadlo - jak rychle rostou houby? Mám raději utrhnout hned ty malé sotva vyklubané hříbky nebo se mám zítra vrátit pro větší, které už budou stát za to? A neutrhne mně je někdo mezitím?

Hlasy ptáků - 9CD Hlas pro tento den

188 druhů ptáků na 9 CD vychází pohromadě jako souhrn oblíbeného rozhlasového pořadu Hlas pro tento den, ve kterém hlasy ptáků komentují ornitologové.