Doporučujeme:
Sladké květiny k jídlu
Je tady opět náš malý gurmánský koutek, tentokrát v lese budeme jíst "kvetoucí zákusky". Asi se mnoho z vás pousmálo, ale je to tak - některé květy jsou už od pradávna lidmi využívány jako zpestření stravy, protože obsahují sladké nektary a už jejich vůně a pohled na ně nás mohou zlákat k ochutnání.
Nejčastěji se v minulosti využívaly květy růže šípkové, violky vonné, chrpy nebo černého bezu. Několik dochovaných historických receptů si můžete přečíst v knize Jídlo a pití v pravěku a středověku od Magdaleny Beranové (vydala Academia v roce 2005), kde najdete recepty z 15.-17.století pod pěknými názvy jako např. Kaše z čerstvé růže, Housky cukrový s růží, Koblihy z růže, Cukr fialovej, Kaše z čerstvého bezu a další.
Květy violky vonné neboli fialky sbíráme v březnu až květnu. Mají ze všech květů nejlahodnější chuť a i konzistence je velice jemná. Hodí se jak k přímé konzumaci, tak jako přídavek nebo ozdoba sladkých jídel, pudinků, pohárů, palačinek, kaší a podobně. Pro všechny uváděné květy platí, že se je snažíme upotřebit co nejrychleji v den sběru. Fialka je také léčivá bylina, pomáhá při kašli a bronchitidách. Může se z ní dělat sirup nebo violkový likér.
Růži šípkovou neboli známý "šípek", kterého si za květu nikdo nevšimne, trháme v květnu až červenci a otrháváme pouze okvětní lísky, nejlépe mladé a málo rozvité. Mají růžovou barvu narozdíl od starších květů, které už jsou bílé. Okvětní lístky můžeme nakrájet na drobné kousky a utřít je s tvarohem, trochou mléka, medem nebo cukrem a můžeme zakápnout pár kapkami citrónu. Chuť nemá s plody šípku nic společného a vyznačuje se mírnou nahořklostí, i když vypadají "zcela sladce". Takže jich do jídla přidávejte zpočátku málo jen jako ozdobu, ne každý si na ně zvykne.
Dále se k jídlu velmi hodí hluchavka bílá, která kvete od dubna do října. Květy mají protizánětlivé a uklidňující účinky, proto se dá i sušit na čaj. Jednotlivé květy vytahujeme z okvětí a můžeme z nich sladký nektar rovnou vysávat ústy. Ostatní hluchavkovité sladkou šťávu postrádají, takže je ani nezkoušejte (pitulník žlutý, hluchavka skvrnitá -růžová, hluchavka nachová -růžovofialová). Květy hluchavky můžeme přidávat například přímo do palačinkového těsta, které se tak provoní a získá exotickou chuť.