Doporučujeme:
Šípky jíme přímo z keře
Říkáte si asi proč a hlavně jak, když jsou jednak tvrdé a jednak plné nepříjemně chlupatých semínek....
Šípky jsou naším největším "tuzemským" přírodním zdrojem vitamínu C hned za kysaným zelím. Vitamín C jak známo dokonale pomáhá předcházet podzimním a zimním nemocem jako je chřipka apodobně a není nejmenšího důvodu utrácet stovky korun za umělá farmaka, když si vitamín C můžete natrhat rovnou z keře v přírodě. Jen je třeba vědět jak na to.
Vitamín C je v plodech šípku obsažen největší měrou v plné době zralosti a poté jeho obsah pomalu klesá. V době od poloviny října přes listopad a někdy i v prosinci najdete mnohé šípky, které už plně dozrály, ale nehodí se k sušení, protože už měknou. To je ideální stav pro jejich přímou konzumaci. Barva by měla být ještě červená, maximálně mírně naoranžovělá. Zcela tmavě oranžové plody už nesbírejte. Když je šípek měkký, utrhněte ho opatrně tak, aby stopka zanechala v plodu malou dírku. Tou vytlačíte celou kašovitou hmotu ven. Plod chytněte oběma rukama - více prsty a jemně vytlačujte směrem k otvoru po šťopce. Tlak nepřežeňte, abyste nevytlačili i semínka. Ven ze šlupky tedy dostanete jen "hada" plného vitamínů, kterého jednoduše a bez upatlání sníte.
Chutná specificky a nečekaně dobře. Mírně nakyslá chuť připomíná něco jako jahodovou dřeň, ale těžko se to vůbec k něčemu přirovnává - vyzkoušejte si to sami!