outdooring.cz / Outdoor články / Na houby v listopadu

Doporučujeme:

Na houby v listopadu

…ranní přímrazky, mlhavá dopoledne, plískanice, větrno, vlhko, chladno až vlezlo, to vše jako předznamenání blížící se zimy. Nebo také naopak, ještě stále prosluněné, i když kvapem se zkracující, poslední krásné dny doznívajícího babího léta. Takhle rozdílně může měsíc listopad vnímat každý z nás, houbařů.

na-houby-v-listopadu1

Lištička pomerančová (Hygrophoropsis aurantiaca). Jedlá.

Je to období, kdy už houby kvapem opouštějí svá stanoviště a ukládají své ochablé podhoubí k posilujícímu zimnímu spánku. Tenhle čas znamená pro všechny houbaře zpravidla jedny z posledních příležitostí, kdy s trochou nostalgie proběhnou oblíbené lokality a ještě naplní „svůj“ košík dříve, než les pokryje sníh a všude se rozhostí posvátné ticho. I tak se lze ovšem na lokalitách během listopadu potkat ještě s celou řadu hub.

Čarodějné kruhy nejrůznějších strmělek a čirůvek jsou ozdobou vysokého lesa, stejně jako otavních luk. Zástupci žlutozelených třepenitek okupují listnaté pařezy a okraje lesů se stále ještě hemží mnoha drobnými helmovkami. Lištičky pomerančové (obr.1) v podobě malých lampiček svítí houbařům na cestu až do zimy.

Některé z rostoucích druhů hub jsou ale zajímavé i pro kuchyni houbového labužníka. Těm běžně známým, v tu dobu už posledním z mohykánů hřibovitých zástupců, jakými jsou Hřib hnědý a Hřib sametový, se v dopoledním sluníčku mnohdy na dálku lesknou kloboučky pod skořápkou namrzlé mlhy. Dalšími, pro někoho možná již méně známými a stále ještě rostoucími druhy jsou tu zpravidla skupinově se vyskytující Lišky nálevkovité (obr.2), které stejně jako Penízovky máslové a Penízovky kuželovité rostou až do zámrazu. Zajímavou houbou tohoto období je také malebný Pařezník pozdní (obr.3).

na-houby-v-listopadu2

2. Liška nálevkovitá (Cantharellus tubaeformis). Jedlá.

Listopadový les poskytuje mnohdy také zajímavé a fotograficky vděčné scenérie, které dokreslují atmosféru tohoto pozdního ročního období a potěší nejednoho milovníka přírody. Ale to se již kvapem blíží období, kdy každý houbař zvolní svůj krok a nastává mu vhodný čas k jeho další práci. Tou je vyhodnocení uplynulé hlavní houbařské sezóny. I tahle činnost je důležitá a všichni ti, kteří se houbám věnují jen o trochu více do hloubky se bez ní neobejdou. Po mnoho dlouhých zimních večerů si pak ověřují a zdokonalují své znalosti, které jim během uplynulého roku poodhalila příroda.

O tom ale až někdy příště…

Pařezníky v sejkorách - recept

Člověk znalý podkrkonošského a jizerskohorského nářečí se usmívá, protože se mu už sbíhají sliny. Vy ostatní možná ještě nevíte, ale už asi tušíte a brzy se i dozvíte, co že se to na vás pod tímhle názvem chystá za dobrotu. Sejkory mají několik „dvojníků“, ale jen zdánlivě či spíš jen z neznalosti považovaných za jedno a totéž a skrývajících se pod názvy jako cmunda, bramborák atp. Dělání sejkor, to je obřad. Příprava těsta, pečení nasucho pouze na horkém tálu pomaštěném špekovou kůžičkou a jejich následné utopení v rozpuštěném másle z nich činí kulinářskou kategorii stojící samu o sobě. Jistě, připravují se na více způsobů, ale bílá káva, nejlépe z melty, k nim právě v kraji, kde jsou doma, patří odnepaměti. Nutno ještě dodat, že suroviny pro přípravu sejkor a zejména jejich vzájemný poměr, včetně hub a koření, např. majoránky pro zvýraznění chuti, mají tamní hospodyňky už dávno v oku a vše dělají od ruky. A protože sejkory si nepochybně záhy oblíbíte, nezůstane pro vás ani tahle zkušenost dlouho tajemstvím.

na-houby-v-listopadu3

3. Pařezník pozdní ( Panellus serotinus). Jedlý.

Suroviny: Tzv. „staré brambory“, které mají oproti novým více škrobu a jsou vhodnější, celá vejce, polohrubá mouka, cibule, česnek, houby, máslo, špalíček slaniny s kůží, sůl.

Příprava: Oškrábané brambory nastrouhejte či umelte opravdu najemno. Přidejte syrová vejce (těmi nešetřete), najemno pokrájenou cibuli, utřený česnek, sůl a důkladně vmíchejte tolik mouky, aby těsto bylo ještě líně tekuté. Mezitím na lžíci másla a cibule poduste skoro dosucha mírně osolené, jemně pokrájené houby (kromě pařezníků je jistě vhodná i směs právě rostoucích hub), odstavte je a později vmíchejte do části, či do celého těsta. Rozehřejte litinový pečicí tál či plotýnku, potírejte ji špekem, těsto upravte natenko a upečte po obou stranách. Horké sejkory vkládejte do vyhřátého kastrolu a než je přiklopíte, pomastěte extra každou z nich rozpuštěným máslem. Odmění se vám tím, že po chvíli báječně zkřehnou. Uchovejte je na teple a podávejte tak, že je stočené přikusujte k „bílýmu kafištěti“.

na-houby-v-listopadu5

Pařezníky v sejkorách. To bude dobrota...

Doporučujeme:

Z našeho eshopu:

 

Další články:

Rozhovor s Miloslavem Nevrlým

Miloslav Nevrlý je známý mezi turisty, skauty a milovníky přírody jako autor okouzlujících knih o přírodě. Po nedávném novém vydání oblíbené knihy Karpatské hry jsme se odhodlali oslovit pana Nevrlého k rozhovoru, který jistě potěší jeho současné i budoucí čtenáře.

Jak rychle rostou houby

Každého houbaře už to určitě napadlo - jak rychle rostou houby? Mám raději utrhnout hned ty malé sotva vyklubané hříbky nebo se mám zítra vrátit pro větší, které už budou stát za to? A neutrhne mně je někdo mezitím?

Hlasy ptáků - 9CD Hlas pro tento den

188 druhů ptáků na 9 CD vychází pohromadě jako souhrn oblíbeného rozhlasového pořadu Hlas pro tento den, ve kterém hlasy ptáků komentují ornitologové.