Doporučujeme:
Bylinkový salát
Jarní bylinky v sobě skrývají mnoho vitamínů a důležitých látek, které tělu po zimě můžou chybět. Připravíme si lesní divoký salát, jaký jste asi ještě nejedli.
Salát se dá připravovat po celý rok z jakýchkoli jedlých bylin a listů, které v přírodě najdeme. Na jaře jsou však listy nejjemnější jak chuťově, tak konzistencí. Můžeme připravit jednodruhový salát nebo směs několika bylin a listů.
Všechny námi použité lístečky mají krev čistící účinky. Mladé lístky lípy jsou extra jemné a nasládlé a mají mírně močopudné a desinfekční účinky. I první bukové listy jsou jemné a navíc příjemně nakyslé. Lístky břízy budou brzy tvrdé, takže je trhejte pouze jako hodně mladé, světle zelené - jsou tonizační a mírně močopudné.
Z bylin je na salát ideální pampeliška neboli smetánka, ale je trochu nahořklá - a jak by ne, když je vyhledávanou žaludeční bylinkou, která povzbuzuje dobré trávení a konzumace čertvých listů se vřele doporučuje i při cukrovce. Jemné chuti pampelišky dosáhneme pečlivým výběrem buď velmi mladých lístků na vlhkých místech, nebo jejím vybělením. Vyhlédnutý trs pampelišky přikryjte na několik dní třeba starým hrncem. Listy vyblednou a zkřehnou.
I chuť takového divokého lesního salátu je poněkud "divoká". Je třeba si na ni zvyknout, nesníte ho asi tolik jako zahradního salátu, ale o to větší paletu účinných látek do sebe dostanete. Chuťově se dá vylepšit mnoha způsoby. Já si jej zušlechťuji přidáním vinného, jablečného nebo v ideálním případě balsamicového octa a zakápnutím panenským olejem, aby se tak namáhavě posbírané vitamíny také v těle dobře zužitkovaly. Zatímco moje manželka by si takový salát přelila na kostečky nakrájenými vysmaženými slaninovými škvarečky, aby s ní přemíra těch zdravých látek moc nezalomcovala. Slanina samozřejmě velmi vylepší chuť a pokud se do takto upraveného salátu ještě přidají na kolečka nakrájené vařené nebo na plechu pečené brambory, dostaneme specialitu vpravdě tyrolskou, která už není jen salátem, ale samostatným jídlem.
A něco sladkého nakonec: moučníky můžeme zdobit kvítky fialek, jsou krásně voňavé a delikátně nasládlé, navíc odhleňují a podporují odkašlávání. V našem případě jsme si s fialkami dali kukuřičnou kaši, kterou jsme osladili medem. I čokoláda, kterou je kaše politá, je umíchaná z trochy rozpuštěného másla, lžičky dobrého kakaa a medu. Med umocňuje jak látky obsažené ve fialkách, tak jejich jemnou vůni.