outdooring.cz / Outdoor články / Rozhovor s autorkou nové knihy Outdoorová kuchařka

Doporučujeme:

Rozhovor s autorkou nové knihy Outdoorová kuchařka

Revoluční kuchařka pro všechny turisty, táborníky, trampy a horolezce. Opravdu bych takový podtitul této nové knize dal. Novinářka Petra Pospěchová vede kulinářské rubriky v několika novinách, ale také ráda a často jezdí do přírody a hor. Ve své kuchařce nabízí spoustu jednoduchých a přitom velmi neotřelých a chutných receptů jako např. medvědí kuskus, domácí müsli tyčinky, skleněné nudle s tofu, ovesné karbanátky, kuře v jílu, sladký špíz nebo soba nudle se sušenými houbami.

Outdoorová kuchařka

Outdoorová kuchařka

Petra Pospěchová píše kulinářské rubriky například do Lidových novin, Reportéra nebo MF Dnes. V Outdoorové kuchařce se jí podařilo sepsat zajímavé recepty, které vynikají krátkou přípravou vhodnou právě do přírody a zdravými surovinami, z nichž mnohé třeba ještě ani neznáte, nebo jste zatím nevěděli, jak je použít. Navíc jsou texty prošpikovány mnoha radami a vlastními zkušenostmi nejen přímo k vaření v přírodě a na horách, ale i věcí souvisejících, jako je výběr nádobí a vařičů nebo obsahu kalorií pro náročné tůry do hor. Každý recept má velkou fotografii, takže okamžitě vidíte, jak dané jídlo vypadá a musím říci, hned se mi při čtení sbíhaly sliny a měl jsem chuť je vyzkoušet. Shrnuto: velká inspirace nejen pro nás přirodomily.

Na úvod ocituji autorku z úvodu Outdoorové kuchařky, protože to vystihuje mnohé: „Jídlo na hory? Stačí brkaše a instantní nudle z večerky… Tuhle větu jsem slýchala skoro vždycky, když se někde řešilo trekové vaření. Se spoustou těch, co ji hájili, jsem pak na nějaký výšlap jela a většinou právě oni jako první mlsně čenichali kolem ešusů, ve kterých bublala naše voňavá večeře. Představa, že outdoorové jídlo musí být nějaká instantní zpotvořenina, je celkem rozšířená. Někteří horalové jsou dokonce názoru, že by strava do kopců měla být nedobrá, aby na ni neměli moc velkou chuť. Chuť trpět za každou cenu nikomu neberu, ale sama to vidím jinak.“

Odkud jste čerpala inspiraci na tak originální recepty?

Všechny recepty v knížce vznikaly postupně během našich trekových výprav. Na čím delší výšlapy a do čím drsnějších podmínek jsme jezdili, tím víc jsme se snažili srazit váhu a vybrat suroviny, které jsou co nejrychleji hotové. K receptům, které používám od gymnaziálních vandrů tak postupně přibývaly variace s různými novými ingrediencemi: superrychlými rýžovými nudlemi, mořskými řasami, ale třeba taky pohankovou lámankou. Začala jsem hodně experimentovat se sušením, testovala jsem i takové věci jako sušená míchaná vajíčka nebo vývar vysušený do tenkých gelových plátků (oba tyhle pokusy se nicméně ukázaly jako slepá cesta – vynaložený čas a práce byly neúměrné výsledku). No a potom jsou tu chuťové přísady: ty jsem si půjčila většinou z běžného domácího vaření: různé kari pasty, pasty z chilli papriček nebo z křene wasabi jsou skladné, lehké a přitom jen malý kousek dokáže jídlo doslova rozsvítit. Prostě ho promění klasický horský molitan v opravdické jídlo. Další inspirací byly recepty lidí, co v horách žijí po generace – babiček z Himálaje nebo karpatských bačů.

Vymyslela jste některá jídla zcela sama?

outdoorovakucharka2

Ovesné karbanátky

Mým vynálezem je skoro jistě slané müsli. Říkám většinou, že je to müsli pro chlapy, protože ti dost často nad sladkou variantou ohrnují nos. Když se udělá se sušenými rajčaty nebo klobáskou, je to pořád müsli, ale takové dřevorubecké. A pak jsou mojí vlastní inovací i některé kombinace. Třeba pohanková lámanka se u nás na Valašsku dělá se špekem, v knížce najdete odlehčenou variantu se sušenými krevetami, které se dají koupit v obchodech s ukrajinskými specialitami.

Na jakém nejneobvyklejším místě jste kdy vařila?

Z aktuálních zkušeností pro mě osobně bylo rozhodně největší exotikou vaření u ohně v televizním pořadu Sama doma :-) A pokud jde o hory... asi nezapomenu na pětitisícové sedlo v Karakoramu, kde jsem od vařiče v dálce viděla Ká dvojku. Byla dobrá viditelnost a málem jsem jídlo připálila, jak jsem na ten vrchol v dálce pořád musela zírat. Byl strašně daleko, ale na uhrančivosti mu to neubíralo.

Jaký je z vaší zkušenosti nejoblíbenější recept s jídlem pro děti?

Trochu váhám mezi Setonovým hrncem a hady na klacku. Setoňák, čili parní jáma, to je takové skoro kouzlo. Děcka milují, jak v jámě zasyčí voda a že se všechno tajuplně odehraje pod zemí. Těstoví hadi na klacku jsou zase několikaminutová rychlovka, kterou zvládnete i s malými caparty a je kolem toho spousta legrace.

Jste také autorkou knihy Regionální kuchařka s tradičními recepty Čech, Moravy a Slezska. Dá se do přírody doporučit i nějaké tradiční české jídlo? Většina je přece jenom náročnější na přípravu.

Klasické verze regionálních receptů nejsou zrovna to, co bych na horské vaření doporučila. Většina z nich chce neskladné suroviny nebo takové, co nevydrží v horku, případně se špatně přepravují. Z toho, co znám od svých babiček, nejvíc používám bylinky. Různé čaje, divoké bejlí jako koření... To je taky součást naší tradice a k vaření na treku se vyloženě nabízejí.

Často používáte méně známé potraviny, jako jsou například kuskus, quinoa, pohanka… Kterou z nich byste pro začátek doporučila klasickému táborníkovi, který se zatím s žádnou z nich nesetkal, měl by chuť to vyzkoušet, ale třeba se bojí jen těch názvů?

outdoorovakucharka3

Petra Pospěchová

Kuskus je pro mě absolutní tutovka. Stačí ho okořenit, zalít horkou vodou a jídlo je nachystané stejně rychle, jako polívka z pytlíku. To samé pohanka: když nezvolíte celá zrna, ale drobnější lámanku. Kuskus dneska navíc mají v každém supermarketu, kdo bude chtít ušetřit, zajde si ho koupit na váhu do nějaké arabské speciálky. Lámanku mívají ve zdravých výživách, pro mě je absolutně nejlepší ta ze mlýnu pana Šmajstrly, která nemá hořký ocas, ale je naopak příjemně oříšková. Pokud jde o quinou: je trochu dražší a není to vysloveně instantní jídlo, ale pokud víte, že budete mít večer klid na čtvrt hodinu u vařiče, přibalte ji. Je chutná, sytá a seznam vitamínů a minerálů, které obsahuje, je dlouhý, jako Lovosice. Váš organismus si bude medit a přes noc spokojeně zregeneruje.

Hodně jste toho již na svých tůrách prochodila, která místa máte v Česku i jinde v oblibě?

Mám pár míst, která se můžou zdát obyčejná, ale kdybych se tam nevrátila každý rok, bude mi smutno: třeba Rychlebky, Velká Fatra a Jizerky. Nebo Bílé Karpaty a Javorníky, které znám jako svoje boty, ale nikdy mě neomrzí. Do těchhle kopců, stejně jako na Balkán, jezdím čím dál víc v ty nejpodivnější části roku. V létě jsou přelidněné a ztrácejí svoje kouzlo. Jsem na hřebenu ráda jenom s partou kamarádů nebo klidně sama. A jestli se kvůli tomu musím trochu brodit sněhem nebo přibalit sněžnice, tak mi to vůbec nevadí. Miluju hory obecně, vlastně není důležité, které to jsou. Cíl je cesta; hřebeny se jeden za druhým táhnou až na obzor a já mám najednou pocit, že jsem doma.

Máte už v plánu psát nějakou další kuchařskou knihu?

Nějaké nápady mám, ale teď před sebou vidím hlavně tři měsíce, kdy chci práci omezit na minimum a dost se flákat po horách. Nějaké vandry, možná lezení, kosení luk u kamarádů na Valachách... Takže myšlenky nechám uležet a uvidíme, co v hlavě zůstane do podzimu.

Děkuji za rozhovor.

Knihu Outdoorová kuchařka můžete zakoupit přímo u nás v e-shopu zde.

Doporučujeme:

Z našeho eshopu:

 

Další články:

Rozhovor s Miloslavem Nevrlým

Miloslav Nevrlý je známý mezi turisty, skauty a milovníky přírody jako autor okouzlujících knih o přírodě. Po nedávném novém vydání oblíbené knihy Karpatské hry jsme se odhodlali oslovit pana Nevrlého k rozhovoru, který jistě potěší jeho současné i budoucí čtenáře.

Jak rychle rostou houby

Každého houbaře už to určitě napadlo - jak rychle rostou houby? Mám raději utrhnout hned ty malé sotva vyklubané hříbky nebo se mám zítra vrátit pro větší, které už budou stát za to? A neutrhne mně je někdo mezitím?

Hlasy ptáků - 9CD Hlas pro tento den

188 druhů ptáků na 9 CD vychází pohromadě jako souhrn oblíbeného rozhlasového pořadu Hlas pro tento den, ve kterém hlasy ptáků komentují ornitologové.